Vi i Svensk Sudanska föreningen vill, med anledning av hennes bortgång, inbjuda dig som kände Gunvor att minnas henne tillsammans en stund i hennes lägenhet på Kungsholmen.
Vi bjuder på kaffe, te, juice, vatten, smörgås och fikabröd. För dig som vill finns möjlighet att bidra på plats till stipendieprogrammet för barn från Knalleskolan, byskolan som SSF lät bygga 1993, då det är något som betydde mycket för Gunvor.
Gunvor Nordlund somnade in i sin lägenhet på Kungsholmen 11/9-2016 och vaknade inte mer. Hon blev 94 år.
För Gunvor blev Sudan en stor del av hennes liv efter det att hon besökt Sudan 1981 för freds/ungdomsorganisationen CISV och blivit så imponerad över den sudanesiska värmen (i dubbel bemärkelse) och gästfriheten. Redan 1982 övertalades hon att bli ordförande i Svensk Sudanska föreningen (SSF) som då mest möttes ibland i Stockholm för sociala och kulturella aktiviteter för de Sudanintresserade. Gunvor kom sedan att förbli ordförande i SSF i över 20 år, hon genomförde ca 25 resor till Sudan, skrev över 1000 brev, ringde Sverige och Sudan runt för att utöka nätverket för SSF:s verksamhet i Sverige och Sudan. Sudan blev Gunvors andra hem på jorden.
From 1985 utökades engagemanget med projekt i Sudan och sedan kom det att bli alltmer fokus på projektarbetet. 1985-1997 så drev SSF ett byprojekt som till slut kom att omfatta 6 byar runt staden Bara i North Kordufan, mitt i Sudan. Det handlade om att förbättra hälsa, miljö, utbildning och försörjning i gemenskap mellan kvinnor och män. Gunvor var med redan från början och åkte runt och talade med bybor för att höra var och hur man var intresserade att starta ett projekt i samarbete med SSF. I varje by så täcktes brunnarna och de brunnar som användes till bevattning förseddes med solceller och solpumpar för vattendrift med hjälp av solenergi. Många träd planterades och grönsaker mellan dem för att få in inkomster. Hälsoläget förbättrades väsentligt då magsjukdomarna minskade när brunnarna inte längre var öppna, gemensam bykassa förvaltades av en bykommitté bestående av både kvinnor och män.
1993 byggdes Knalleskolan mellan 3 av byarna som sedan dess har bedrivit undervisning i årskurs 1-8 för bybarnen. SSF har fortsatt att nätverka kring projektet även efter att det formellt avslutats för att stötta byborna i deras ansträngningar att hålla det vid liv och nu har man fått förnyat stöd genom lokala myndigheter och organisationer. Nu pågår kontakter för att tillsammans med Kordufans universitet etablera ett lokalt utvecklingscenter i skolan med inriktning på utbildning, jordbruk, trädplantering, boskaps- och kamelskötsel, hälsa och transporter mm.
2003 startade en insamling till stipendier för att möjliggöra fortsatta studier för studiemotiverade Knalleskolbarn, 2 flickor och 2 pojkar varje år till gymnasium och 1 flicka och 1 pojke varje år till universitet. SSF har fortsatt stipendieprogrammet sedan dess och om vi får in tillräckligt med bidrag så vill vi gärna fortsätta programmet långsiktigt för att kunna göra verklig skillnad på utbildningsnivån i byarna. Därför är vi väldigt tacksamma för alla bidrag till stipendierna!
2003 byggdes ett Swedenhouse i International Park nära Khartoums flygplats, en trästuga i svenskinspirerad stil. Sedan dess har Sudanese Swedish Friendship Association (SSFA) drivit social och kulturell verksamhet i huset med aktiviteter nästan varje vecka året runt. Det har blivit som ett andra hem för oss från SSF som åker ner till Sudan.
2008 – Efter Gunvors tid som ordförande startade ungdomar i SSF ett projekt till stöd för barnhemmet Dar el Fityan – där, oftast föräldralösa, pojkar mellan ca 5-18 år bor som har olika funktionsnedsättningar och inte hittat någon adoptivfamilj. Stödet till pojkarna har förbättrat deras tuffa tillvaro väsentligt även om de fortfarande saknar mycket i livet.
Gunvors engagemang för Sudan fortsatte ända till hennes död. Hennes känslor och tankar kring sina många besök i Sudan finns delvis återgivna i hennes bok “Sudan i mitt hjärta” med rika bilder från miljöerna i Sudan där Gunvor kände sig som hemma. SSF kommer att fortsätta att sälja boken på svenska och, när översättningen är klar, även på engelska och arabiska till förmån för stipendieprogrammet till Knalleskolan.
Vi är många som saknar Gunvor, hennes omtanke och varma hjärta som klappade för familjen och vännerna i Sverige, Sudan och i många andra länder i världen.
Hjärtligt Välkommen till vår gemensamma minnesstund
Svensk Sudanska föreningens styrelse
Ola Nordlund (ordförande i SSF sedan några år tillbaka och Gunvors son)