Sweden House

Sedan 2003 har Svensk Sudanska föreningen ett eget hus i den internationella parken alldeles nära Khartoums flygplats. Sverigehuset är ett trähus i nordisk stil byggt av två snickare från Sverige och Finland. Allt timmer skeppades till Sudan från Sverige och efter mycket slit i stekande hetta stod huset klart 2003.

Huset har varit fullt av aktivitet sedan dess. SSF:s systerorganisation i Sudan ,Sudanese Swedish Friendship Society, som förvaltar och sköter om huset, har aktiviteter där 1-2 ggr/vecka en stor del av året. Musik, möten, föredrag och olika sociala aktiviteter har fyllt huset med människor. Tack vare språkvetaren Fatima Idris bedrivs det svenskundervisning i huset sedan några år tillbaks med rätt att utfärda diplom efter genomgången utbildning.
Svensk Sudanska föreningen och Sudanese Swedish Friendship Society har som mål att göra huset än mer attraktivt och aktivt genom att skapa ett allaktivitetscenter för ungdomar i huset för att stödja entreprenörsskap , engagemang och kontaktskapande över gränserna mellan människor både i Sudan och med omvärlden. För att klara finansieringen av detta kommer föreningarna att samla in pengar och söka anslag. Vår dröm är också att huset ska vara ett naturligt mål för alla som kommer till Sudan från Sverige, både för svenskar och återvändande sudaneser samt en mötesplats för olika kulturer.

Du kan besöka Sverige Huset “Sweden House” i Internationella Parken i Sudans huvudstad Khartoum. Sajten gavs av CIPF (Council for International People Friendship) till SSF/SSA. Myndigheterna i Sudan betraktade projekten i byarna i Bara och Knalle-skolan för att vara så framgångsrika, att de ville erkänna SSA för det.

Under några år var det bara en tillfällig, enkel byggnad, “friggebod”, på platsen, men slutligen byggdes huvudbyggnaden år 2002.

Invigningen ägde rum i januari 2003, utförd av Gunvor Nordlund (föredetta ordförande i SSA). Sweden House är en plats där svenska och sudanesiska folket kan mötas i Sudan, men även för andra nationaliteter.

Ansluten till Sweden House finns en kultur-kommitté. De ordnar evenemang med musik-grupper, föreläsningar, bildspel och diskussioner. Ytterligare mer finns det möjligheter att spela volleyboll och bordtennis. Du kan också titta på TV som är ansluten till en digital satellit. Du kan ha möten, seminarier eller fest i Sweden House med ditt företag, vänner eller din familj.

Om du vill veta om verksamheten på Sweden House är du välkommen att kontakta Dr Osman El.Kheir på elkhair@hotmail.com.

105-1651

LARGE18_51

LARGE22_5

LARGE25_4

86